☑ A-merk wasmachines

☑ Altijd de laagste prijs dankzij onze vergelijker

☑ Gratis thuisbezorgd

Wasmachines vergelijken op prijs en kwaliteit

Wasmachines vergelijken op prijs en kwaliteit

Wasmachines vergelijken: het lijkt zo makkelijk, maar niks is minder waar. Er zijn honderden wasmachines, maar welke past nu het beste bij jouw wensen en behoeften? Het aanschaffen van een nieuwe wasmachine doe je het liefst niet te vaak. Het is dan ook belangrijk om van tevoren een lijstje te maken met eisen waar de machine aan moet voldoen. Heb je geen tijd om alle modellen te vergelijken? En wil je zo snel mogelijk weten welke wasautomaat je het beste kunt aanschaffen? Wij zetten het aanbod van diverse webshops op een rij.

Waar ben je naar op zoek?

Een wasmachine is een wasmachine, toch? Niet alle wasautomaten zijn hetzelfde. De ene machine heeft andere functies dan de andere en valt misschien in een andere prijsklasse. Voordat je begint met wasmachines vergelijken, is het belangrijk om te weten waar je precies naar op zoek bent. Welke functies moet de machine hebben? Wat is je budget? Hoe groot is je huishouden? Je kunt namelijk sorteren op merk en type, soort machine, inhoud, energieklasse, toerental en prijs. Hoe beter je weet waar je naar op zoek bent, hoe eerder het perfecte exemplaar gevonden is.

Wasmachines vergelijken: sorteren op diverse kenmerken

Als je wasmachines gaat vergelijken kun je zoeken op diverse kenmerken. Het is belangrijk dat je onder andere let op het vulgewicht, de energieklasse en het geluidsniveau. Daarnaast zijn er ook een aantal factoren die bepalend zijn voor de levensduur van het apparaat.

Merken wasmachines

Merken als Bosch, Siemens en Samsung staan bekend om hun hoge kwaliteit en worden daarom ook wel A-merken genoemd. Deze merken maken over het algemeen vaak gebruik van van hoogwaardige materialen en duurzaam designs. Dit betekent dat wasmachines van A-merken in de meeste gevallen een langere levensduur hebben dan goedkopere varianten. Er zijn echter ook een aantal goedkope merken om in de gaten te houden bij het wasmachines vergelijken. Bijvoorbeeld Zanussi wordt vaak gekozen vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Niet te veel wasmiddel gebruiken

Energieklasse A t/m G

Elke wasmachine heeft een energielabel waarop je ziet hoeveel energie de machine verbruikt. Voorheen werd er met plusklassen gewerkt, zoals A+++, maar sinds 1 maart 2021 bevat elke wasautomaat een nieuw energielabel. De schaal loopt nu van A tot en met G, waarbij A de meest zuinige klasse is. Een wasmachine met energieklasse A verbruikt zo’n 99 kwh per jaar, wat gelijk staat aan ongeveer 23 euro energiekosten. Door een machine met hogere energieklasse te kiezen, bespaar je veel geld op je energierekening.

Vulgewicht

Een van de belangrijkste factoren bij het wasmachines vergelijken is het vulgewicht. Dit gewicht bepaalt hoeveel kilo er in je machine past. Om de juiste hoeveelheid te bepalen, kijk je naar de grootte van je huishouden. Voor één of twee personen is 7 kilo vulgewicht genoeg, maar voor een groot gezin met drie of meer kinderen adviseren we een wasautomaat met 9 kilo vulgewicht. Zo weet je zeker dat al jouw wasgoed in een keer in de trommel past.

Geluidsniveau

Komt jouw wasmachine op een centrale plek in de woning te staan? Dan wil je waarschijnlijk niet dat de machine veel lawaai maakt tijdens het centrifugeren. Kijk bij het wasmachines vergelijken goed naar het geluidsniveau van de modellen. Een extra stille wasautomaat bevat 71 decibel of minder en is ideaal als je de machine vlakbij of in je keuken, woon- of slaapkamer neerzet. Je hebt de keuze uit vier verschillende geluidsniveaus:

  • Luid: 78 decibel of meer
  • Normaal: 74 tot en met 77 decibel
  • Stil: 72 of 73 decibel
  • Extra stil: 71 decibel

Toerental

Het toerental van de wasautomaat bepaalt hoe droog je wasgoed uit de machine komt: hoe hoger het toerental, hoe droger de kleding. Wil je dat je was zo droog mogelijk is? Kies dan voor een machine met het hoogst aantal mogelijk toeren (1400 of 1600). Ideaal voor als je geen droger hebt; het wasgoed hoeft namelijk minder lang te drogen op een rek. Let op: je kleding slijt sneller in een machine met een hoog toerental.

Waskwaliteit

Wil je dat je wasmachine lang meegaat? Dan is het belangrijk om op de waskwaliteit te letten. Natuurlijk wil je dat je was na een paar jaar nog steeds zo schoon en fris mogelijk uit de trommel komt, maar dit is niet altijd het geval. Kies voor een exemplaar met een midden- of topklasse kwaliteit, zodat je wasgoed altijd lekker fris blijft. 

Niet te veel en niet te weinig wasmiddel

Een wasmachine en droger in één

Tegenwoordig is het mogelijk om een was-droogcombinatie aan te schaffen. De naam zegt het al, maar dit is een wasmachine en droger ineen. Aangezien je maar één apparaat hoeft te kopen, bespaar je op de aanschafkosten. Bovendien hoef je nooit meer met de natte was te sjouwen. Echter, er zitten ook een aantal nadelen verbonden aan de was-droogcombinatie. Twee losse machines neemt dan wel wat meer ruimte in beslag, maar het is wel energiezuiniger en sneller. Op lange termijn bespaar je dus geld op je energiekosten en je hoeft minder lang te wachten totdat je favoriete jurkje of broek weer schoon is.

Lees altijd de reviews

Weet je welke factoren voor jou belangrijk zijn bij het wasmachines vergelijken? Dan kan de zoektocht nu echt beginnen. Door het aanklikken van de belangrijkste functies vergelijk je snel en eenvoudig verschillende modellen met elkaar. Maar hoe weet je nu zeker dat de nieuwe wasautomaat wel echt bij je past? Het lezen van reviews kan erg handig zijn bij de zoektocht naar een nieuwe machine. De beoordelingen geven namelijk een realistisch beeld van de eigenschappen van de automaat. Houd er rekening mee dat niet alle verhalen echt zijn; laat je dus niet beïnvloeden door één slechte review. Let ook altijd even op de wasmachine aanbiedingen. Dit kan je namelijk heel wat geld schelen in je portemonnee!

Veelgestelde vragen over wasmachines vergelijken:

  • Wat is de beste manier om een wasmachine schoon te maken?

    Houd jouw wasmachine altijd goed schoon door regelmatig een lege wasbeurt te draaien met heet water en azijn. Open de wasmachine vervolgens en laat hem een uur lang open staan. Aan het eind van het uur sluit je de kap en laat je de machine een volledige cyclus draaien.

  • Hoe maak ik mijn wasmachine op natuurlijke wijze schoon?

    Ons voornaamste advies om een wasmachine schoon te houden is om het goed bij te houden. Diep reinigen kost behoorlijk wat tijd - en veel azijn - maar het is een proces dat minstens maandelijks moet gebeuren om de groei van bacteriën te voorkomen. Als dat niet lukt, zou een paar keer per jaar voldoende moeten zijn om schimmel buiten de deur te houden.

  • Waar doe je azijn in een wasmachine?

    Om je kleren zachter te maken, kan je azijn toevoegen aan je wasverzachter-dispenser. Om vervelende geuren te bestrijden, voeg je het direct toe aan de wasbak van de wasmachine tijdens de spoelcyclus, of gebruik je het in plaats van gewoon wasmiddel en voeg je het opnieuw toe tijdens de spoelcyclus als je echte stank moet aanpakken.

  • Waarom komt er een rioollucht uit mijn wasmachine?

    De meest voorkomende oorzaken van een wasmachine die naar rioolwater stinkt, zijn verkeerd geïnstalleerde leidingen, verstoppingen in de afvoer of verstoppingen in de ontluchtingspijp. Controleer ook het filter van de wasmachine voor verstoppingen.

  • Hoe vaak moet ik mijn wasmachine reinigen?

    Het is aanbevolen om uw wasmachine eens per week of twee keer per maand een schoonmaakbeurt te geven, afhankelijk van hoe vaak u de machine gebruikt. Als u de machine niet zo vaak gebruikt, is het aanbevolen om minimaal één keer per maand een wasbeurt te draaien.

Vergelijk op prijs

Meerdere aanbieders

Groot aanbod

Maak je keuze

Energiezuinig

Meerdere energieklassen

Vulgewicht

Groot én klein!