☑ A-merk wasmachines

☑ Altijd de laagste prijs dankzij onze vergelijker

☑ Gratis thuisbezorgd

Wasmachine kopen tips: hier moet je op letten

Wasmachine kopen tips: hier moet je op letten

Een nieuwe wasmachine kopen is zo makkelijk nog niet. Ga je voor een extra zuinig model? Of vind jij de waskwaliteit belangrijker dan de energieklasse? Om je het iets makkelijker te maken, hebben wij een aantal handige wasmachine kopen tips verzameld. Want waar let je nu eigenlijk op bij het kopen van een nieuwe wasautomaat? Met onze tips vind je binnen no-time het exemplaar dat voldoet aan al je eisen en ook nog eens binnen je budget past.

Hier moet je op letten

Een wasmachine kopen doe je niet elke dag, daarom is het helemaal niet zo gek dat je niet weet waar je naar moet zoeken. De belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe wasautomaat zijn het vulgewicht, het energieverbruik, de snelheid en het geluidsniveau.

Vulgewicht

Het vulgewicht geeft aan hoeveel kilo was de machine per wasbeurt kan wassen. Een gemiddelde wasmachine heeft ongeveer 8 kilo vulcapaciteit, maar tegenwoordig zijn er ook grotere machines verkrijgbaar. Deze wasmachines hebben een trommelinhoud van 10 tot 12 kilo en zijn ideaal voor grote gezinnen. Zoek een wasautomaat met vulgewicht passend bij jouw situatie. Groter is in dit geval namelijk niet altijd beter. Je was wordt namelijk niet optimaal schoon als deze in een te grote machine wordt gewassen.

Energieverbruik 

Wil je besparen op je energierekening? Of wil je graag je steentje bijdragen aan het milieu? Kies dan voor een wasmachine met energielabel A. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je machine is. Hoe zuiniger, hoe lager de energiekosten. De energieklassen lopen van A tot G, waarbij A het meest zuinig is.

Snel een wasje draaien 

We hebben het tegenwoordig druk genoeg. We besteden dan ook het liefst zo weinig mogelijk tijd aan de was. Hoe fijn zou het zijn als je was droog uit de wasmachine zou komen? Het toerental bepaalt hoe droog je wasgoed uit de trommel komt. Hoe hoger het toerental, hoe droger de kleding. Dit betekent dat je de was minder lang op een droogrek hoeft te hangen en het maakt de droger overbodig.

Een extra stille wasmachine

Een van de meest handige wasmachine kopen tips is het kijken naar het geluidsniveau van de machine. Zoals je misschien wel weet kan een wasmachine veel lawaai maken tijdens het centrifugeren. Bij het kopen van een nieuwe machine adviseren we dan ook altijd om naar het geluidsniveau te kijken. Er zijn steeds meer extra stille exemplaren verkrijgbaar. Deze bieden uitkomst als je een gehorig huis hebt of de machine in een centrale ruimte wilt plaatsen.

Niet te veel wasmiddel gebruiken

Wasmachine kopen tips: kijk naar je woonsituatie

Als je een nieuwe wasmachine gaat aanschaffen, houd je uiteraard rekening met je woonsituatie. Een groot gezin heeft andere behoeftes dan een huishouden bestaand uit twee personen. Heb je niet zoveel plek in huis voor een wasmachine? Dan is een bovenlader machine wellicht een goede optie voor jou. Deze neemt net iets minder ruimte in beslag dan een voorlader.

 • Voorlader

Misschien heb je nog nooit van deze term gehoord, maar een voorlader is in Nederland de meest voorkomende wasmachine. De opening bevindt zich aan de voorkant van de machine. Een voorlader verbruikt doorgaans minder water dan een bovenlader. Bovendien kun je een droger bovenop de machine plaatsen en ruimte besparen.

 • Bovenlader

De naam zegt het al, maar bij een bovenlader zit de opening aan de bovenkant van de wasmachine. In kleine ruimtes wordt er vaak gekozen voor een bovenlader, omdat deze machines vaak maar 40 centimeter breed zijn. Daarnaast is een bovenlader ideaal voor mensen die slecht te been zijn. Je hoeft namelijk niet te bukken om was in de trommel te gooien. 

Let op de garantie

Niet alleen de functies van de wasmachine zijn belangrijk, laat je ook altijd informeren over de garantie. Naast de standaard garantie, hebben wasmachines vaak extra garantie op de motor. Alle wasmachines hebben een standaard fabrieksgarantie van twee jaar, maar de extra garanties verschillen per leverancier. Een nieuwe wasmachine kopen doe je natuurlijk niet al te vaak, maar het kan voorkomen dat deze binnen een korte tijd stuk gaat. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en daarom is het belangrijk dat je het garantiebewijs bewaard. Dit is vaak de factuur of het aankoopbewijs van de wasmachine. Als je dit bewijs laat zien, komt er een reparateur bij je langs om het probleem op te lossen of wordt er een nieuw apparaat naar je opgestuurd. 

Om de levensduur van je wasmachine te verlengen, is het belangrijk dat je de machine regelmatig reinigt. Lees hier hoe je je wasautomaat het beste kan onderhouden. 

Niet te veel en niet te weinig wasmiddel

De nieuwste technologie

Huishoudelijke apparaten worden steeds slimmer. Het is bijvoorbeeld heel normaal geworden om de verwarming onderweg naar huis aan te zetten, maar ook wasmachines maken een opmars in de technologie wereld. Heb je net een wasje aangezet, maar ben je net dat ene jurkje vergeten? Geen probleem, de nieuwste wasmachines bevatten een pauze-functie of een extra deurtje. Zo kun je gemakkelijk én veilig extra wasgoed toevoegen tijdens het wasprogramma. 

Daarnaast zijn de nieuwste wasmachines te bedienen via een app op je smartphone of tablet. Ben je vergeten de wasautomaat aan te zetten? Dan kun je dit eenvoudig via de app doen, waar je ook bent. Geef zelf aan welk wasprogramma je wilt gebruiken, of laat de app het ideale programma voor je bepalen. Ideaal, toch?

Er is voor iedereen een geschikte wasmachine

We hebben de belangrijkste wasmachine kopen tips voor je op een rij gezet, maar er zijn nog veel meer aspecten waar je op kunt letten. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Of bestaat jouw gezin uit echte sportfanaten? Er zijn wasmachines verkrijgbaar met speciale anti allergie- of sportwasprogramma’s. Er is voor ieder wat wils, daarom is het handig om een lijstje met persoonlijke voorkeuren op te stellen. Zo vind je de wasmachine die perfect bij je past. We hopen dat deze wasmachine kopen tips je hebben geholpen en wensen je veel succes met de zoektocht naar de perfecte wasmachine!

Veelgestelde vragen over wasmachine kopen tips:

 • Waar moet ik op letten bij het kopen van een wasmachine?

  Het is belangrijk om te kijken wat in jouw (woon)situatie de beste de keuze is. Woon je alleen dan heb je niet een hele grote wasmachine nodig. De belangrijkste punten om op te letten zijn Vulgewicht en Energieverbruik. Maar kijk ook goed naar het toerental van de wasmachine. Daarnaast heb je tegenwoordig ook vele 'slimme' wasmachines.

 • Hoe maak ik mijn wasmachine op natuurlijke wijze schoon?

  Ons voornaamste advies om een wasmachine schoon te houden is om het goed bij te houden. Diep reinigen kost behoorlijk wat tijd - en veel azijn - maar het is een proces dat minstens maandelijks moet gebeuren om de groei van bacteriën te voorkomen. Als dat niet lukt, zou een paar keer per jaar voldoende moeten zijn om schimmel buiten de deur te houden.

 • Waar doe je azijn in een wasmachine?

  Om je kleren zachter te maken, kan je azijn toevoegen aan je wasverzachter-dispenser. Om vervelende geuren te bestrijden, voeg je het direct toe aan de wasbak van de wasmachine tijdens de spoelcyclus, of gebruik je het in plaats van gewoon wasmiddel en voeg je het opnieuw toe tijdens de spoelcyclus als je echte stank moet aanpakken.

 • Waarom komt er een rioollucht uit mijn wasmachine?

  De meest voorkomende oorzaken van een wasmachine die naar rioolwater stinkt, zijn verkeerd geïnstalleerde leidingen, verstoppingen in de afvoer of verstoppingen in de ontluchtingspijp. Controleer ook het filter van de wasmachine voor verstoppingen.

 • Hoe vaak moet ik mijn wasmachine reinigen?

  Het is aanbevolen om uw wasmachine eens per week of twee keer per maand een schoonmaakbeurt te geven, afhankelijk van hoe vaak u de machine gebruikt. Als u de machine niet zo vaak gebruikt, is het aanbevolen om minimaal één keer per maand een wasbeurt te draaien.

Vergelijk op prijs

Meerdere aanbieders

Groot aanbod

Maak je keuze

Energiezuinig

Meerdere energieklassen

Vulgewicht

Groot én klein!