☑ A-merk wasmachines

☑ Altijd de laagste prijs dankzij onze vergelijker

☑ Gratis thuisbezorgd

Wasmachine reinigen en onderhouden: wat is de beste manier?

Wasmachine reinigen en onderhouden: wat is de beste manier?

De wasmachine reinigen: hoe moet dit eigenlijk? Ook wasmachines kunnen op den duur vies worden, net als elk ander huishoudelijk apparaat. Een onprettige geur, vlekken in wasgoed of zelfs een verstopping: het is belangrijk om regelmatig te reinigen. Weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Of misschien heb je de machine nog nooit eerder schoongemaakt? Geen zorgen, wij zetten een aantal verschillende manieren om de wasmachine te reinigen op een rij. Zo blijft jouw wasgoed altijd schoon en fris!

Waarom de wasmachine reinigen zo belangrijk is

De wasmachine reinigen lijkt misschien overbodig, maar dit is het niet. Er kan kalkaanslag ontstaan, maar vetluis is het belangrijkste probleem waar rekening mee moet worden gehouden. Vetluizen zijn micro-organismen die groeien op vuil en zeep en zorgen voor bruine of zwarte vlekken op wasgoed. Daarnaast kan het ook voor een vervelende geur in de trommel zorgen en dit is alles behalve prettig. Het regelmatig reinigen van de wasmachine zorgt ervoor dat je wasgoed fris en schoon uit de trommel blijft komen, maar het verlengt ook de levensduur van het apparaat. 

Manieren om vetluis en stank te voorkomen

Natuurlijk wil je vlekken op je wasgoed en een vieze geur zo veel mogelijk vermijden, maar wat is hier de beste manier voor? Je kunt een aantal dingen proberen om vetluis tegen te gaan. 

Een heet wasprogramma draaien

Om bacteriegroei te beperken, is het verstandig om minimaal een keer per maand een was op een heet wasprogramma te draaien. Is jouw wasmachine er erg aan toe? Kies dan voor een wasprogramma op 90 graden, anders voldoet 60 graden. Heeft jouw machine een speciaal reinigingsprogramma? Gebruik deze dan voor het wasmachine reinigen. Daarnaast is het ook mogelijk om een klein beetje witte waspoeder bij te voegen. Dit bevat bleekmiddel en gaat vetluis tegen. 

Niet te veel wasmiddel gebruiken

Niet te veel wasmiddel gebruiken

Aangezien vetluis ontstaat door vuil en zeep adviseren we om niet te veel wasmiddel bij je was te gooien. Zorg voor een goede dosering van het wasmiddel. Te weinig zeep maakt de was namelijk niet goed schoon en dit wil je natuurlijk ook niet. 

Laat het deurtje openstaan

Een hele simpele tip: laat het deurtje open staan na elke wasbeurt. Zo kan de trommel goed drogen en wordt het wasmachine reinigen op den duur gemakkelijker. Je hoeft namelijk geen opgedroogd vuil/zeep meer te verwijderen. 

Een goede schoonmaakbeurt

Een goede schoonmaakbeurt op zijn tijd doet niemand kwaad. Begin met het schoonmaken van de wasmiddellade. Hier kunnen namelijk resten wasmiddel of -verzachter in zitten die stank veroorzaken. Vervolgens is het rubber aan de binnen- en buitenkant van de wasmachine aan de beurt. Je kunt dit gerust met een doek en water doen of gebruik een schoonmaakmiddel naar wens. Als laatste check je altijd even het filter. Viezigheid kan hier namelijk eenvoudig in ophopen. Je hoeft de machine natuurlijk niet elke week grondig schoon te maken, maar zorg dat je het een keer in de zoveel maanden meeneemt tijdens een grote schoonmaakbeurt. 

Wasmachine reinigen en ontkalken

Zit er kalkaanslag in je wasmachine? Het is belangrijk dat je dit probleem snel aanpakt. Als het verwarmingselement verkalkt, duurt het langer om het water op te warmen en dit zorgt voor een hogere energierekening. En dat willen we natuurlijk niet. De wasmachine reinigen, zodat kalk geen kans krijgt, doe je zo: 

Was op een lagere temperatuur

Kalkaanslag ontstaat op plaatsen met hard water. Op veel plekken in Nederland is het water niet heel hard, maar kalk kan alsnog ontstaan door verhitting. Was dus vaker op lage temperaturen, zoals 30 of 40 graden, en je zult zien dat de kalkaanslag in mindere mate terugkomt. Wil je helemaal van de vervelende aanslag af? Overweeg dan een waterontharder.  

Niet te veel en niet te weinig wasmiddel

We hebben het al even genoemd, maar een goede dosering van wasmiddel is ook belangrijk om kalk tegen te gaan. Wasmiddel bevat namelijk ingrediënten tegen kalk. Het doseeradvies verschilt per hardheid van water. Heb je hard kraanwater? Dan moet je meer wasmiddel gebruiken dan een huishouding met zacht water. 

Niet te veel en niet te weinig wasmiddel

Ontkalkingsmiddel gebruiken of niet?

Er bestaan een heleboel ontkalkingsmiddelen, maar is het nu verstandig om deze te gebruiken voor het wasmachine reinigen? Als je de genoemde tips volgt, is het niet nodig om extra reinigingsmiddelen te gebruiken. Heb je erg hard water? En helpen de tips niet? Dan kun je een ontkalkingsmiddel gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan azijn, soda of een vaatwastablet. Gebruik deze niet vaker dan één keer per maand, anders kan je de machine beschadigen. 

Hoe voorkom ik een verstopping?

Als je het al eens hebt meegemaakt, weet je hoe vervelend een verstopping van de wasmachine is. Dit wil je dan ook het liefst voorkomen. Check regelmatig de zeef in de watertoevoer. Deze bevindt zich bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Let op dat je de kraan altijd even dicht draait voordat je de zeef gaat checken. Daarnaast zit er ook nog een filter in de afvoerpomp. Weet je niet hoe je deze moet reinigen? Dit is voor elke wasmachine anders. Check daarom altijd even de gebruiksaanwijzing voordat je aan de slag gaat. 

Zo lang mogelijk genieten van een schone wasmachine

Je wilt natuurlijk dat je zo lang mogelijk kunt genieten van een goed werkende wasautomaat. De wasmachine reinigen is daarbij een van de belangrijkste dingen, maar zorg ook voor goed onderhoud. Zorg dat er geen losse voorwerpen in de was terecht komen en voorkom het ontstaan van vetluis. Met onze tips komt dat vast en zeker goed. Is je wasmachine toch stuk gegaan? Een aantal problemen kun je gemakkelijk zelf oplossen, maar bij een zware verstopping is het soms verstandiger om een loodgieter in te schakelen. 

Neem ook eens een kijkje bij de andere handige tips op onze website. Als je wasmachine toch stuk is gegaan en niet meer te repareren valt, komen onze wasmachine kopen tips misschien van pas. 

Veelgestelde vragen over wasmachine reinigen:

 • Wat is de beste manier om een wasmachine schoon te maken?

  Houd jouw wasmachine altijd goed schoon door regelmatig een lege wasbeurt te draaien met heet water en azijn. Open de wasmachine vervolgens en laat hem een uur lang open staan. Aan het eind van het uur sluit je de kap en laat je de machine een volledige cyclus draaien.

 • Hoe maak ik mijn wasmachine op natuurlijke wijze schoon?

  Ons voornaamste advies om een wasmachine schoon te houden is om het goed bij te houden. Diep reinigen kost behoorlijk wat tijd - en veel azijn - maar het is een proces dat minstens maandelijks moet gebeuren om de groei van bacteriën te voorkomen. Als dat niet lukt, zou een paar keer per jaar voldoende moeten zijn om schimmel buiten de deur te houden.

 • Waar doe je azijn in een wasmachine?

  Om je kleren zachter te maken, kan je azijn toevoegen aan je wasverzachter-dispenser. Om vervelende geuren te bestrijden, voeg je het direct toe aan de wasbak van de wasmachine tijdens de spoelcyclus, of gebruik je het in plaats van gewoon wasmiddel en voeg je het opnieuw toe tijdens de spoelcyclus als je echte stank moet aanpakken.

 • Waarom komt er een rioollucht uit mijn wasmachine?

  De meest voorkomende oorzaken van een wasmachine die naar rioolwater stinkt, zijn verkeerd geïnstalleerde leidingen, verstoppingen in de afvoer of verstoppingen in de ontluchtingspijp. Controleer ook het filter van de wasmachine voor verstoppingen.

 • Hoe vaak moet ik mijn wasmachine reinigen?

  Het is aanbevolen om uw wasmachine eens per week of twee keer per maand een schoonmaakbeurt te geven, afhankelijk van hoe vaak u de machine gebruikt. Als u de machine niet zo vaak gebruikt, is het aanbevolen om minimaal één keer per maand een wasbeurt te draaien.

Vergelijk op prijs

Meerdere aanbieders

Groot aanbod

Maak je keuze

Energiezuinig

Meerdere energieklassen

Vulgewicht

Groot én klein!